Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

SIMULACIJSKI MODEL UPRAVLJANJA POMORSKOM BRODARSKOM ORGANIZACIJOM

Frane Mitrović
Ivona Milić-Beran
Joško Dvornik


Puni tekst: hrvatski pdf 186 Kb

str. 165-171

preuzimanja: 1.764

citiraj


Sažetak

Sustav dinamičkoga simulacijskog modeliranja jedan je od najprimjerenijih i najuspješnijih znanstvenih načina modeliranja dinamike složenih, nelinearnih, prirodnih, tehničkih i organizacijskih sustava. Takvi modeli u biti su kontinuirani modeli jer se realiteti predstavljaju skupom nelinearnih diferencijalnih jednadžba, tj. jednadžba stanja. Međutim, oni su istodobno i diskretni jer im se osnovni vremenski korak računanja, tj. diskretizacije (uzorkovanja) "DT" određuje u potpunom skladu s teoremom o uzorkovanju (Sampling Theorem) Shannona, Nyquista i Koteljnikova. Ovakav odabir osnovnoga vremenskog koraka DT omogućuje da se kompjutorski modeliraju kontinuirani simulacijski modeli na digitalnom računalu, što je veoma primjereno za edukaciju studenata pomorstva, strojarstva i elektrotehnike, te za teoretsko i praktično trenažiranje inženjera brodskih procesa jer im se primjenom sustavnoga dinamičkog pristupa omogućuje da stječu nova znanja i vještine o složenoj dinamici ponašanja pomorskih sustava i procesa. Brodarsko poduzeće u sustavu dinamičkoga modela čini s okolinom jednu cjelinu pa se ne može promatrati zasebno bez međusobnog utjecaja.
Ono je u ovom modelu podijeljeno na nekoliko zasebnih jedinica a to su: komercijala, novac na žiro-računu, brodski kapaciteti, dugovanje, potraživanje, kreditni sektor, roba za prijevoz brodom.
U ovom radu izrađeni su dinamički simulacijski modeli podsustava novca na žiro-računu i podsustava brodskih kapaciteta, uz simuliranu dinamiku ponašanja cijele brodarske organizacije.

Ključne riječi

sustavna dinamika; brodarska organizacija; kontinuirana i diskretna simulacija; modeliranje

Hrčak ID:

8433

URI

https://hrcak.srce.hr/8433

Datum izdavanja:

29.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.822 *