Kratko priopćenje
Direktno mjerenje toplinske efuzivnosti jaja i njihovih sastojaka: fotopiroelektrično istraživanje
Gábor Szafner
; Institute of Mathematics, Physics and Informatics, Faculty of Agricultural and Food Sciences, University of West Hungary, Deák F. sq. 1, HU-9200 Mosonmagyaróvár, Hungary
Dane Bicanic
; Laboratory of Biophysics, Department of Agrotechnology and Food Sciences, Wageningen University and Research Centre, Dreijenlaan 3, NL-6703 HA Wageningen, The Netherlands
Katalin Kovácsné Gaál
; Institute of Animal Breeding, Faculty of Agricultural and Food Sciences, University of West Hungary, Vár 4, HU-9200 Mosonmagyaróvár, Hungary
Ottó Dóka
; Institute of Mathematics, Physics and Informatics, Faculty of Agricultural and Food Sciences, University of West Hungary, Deák F. sq. 1, HU-9200 Mosonmagyaróvár, Hungary
Sažetak
Za nedestruktivno određivanje toplinske efuzivnosti žumanjaka i bjelanjaka izdvojenih iz jaja nekoliko vrsta ptica, te smjese žumanjka i bjelanjka (tzv. tekuća jaja), upotrijebljena je fotopiroelektrična metoda. Od 21 ispitanog uzorka opažena je statistički značajna razlika u efuzivnosti bjelanjaka u 10 uzoraka, a žumanjaka u 20, što se povezuje s udjelom masti u žumanjku te velikim udjelom vode u bjelanjku. Efuzivnost smjese žumanjka i bjelanjka ovisi o udjelu žumanjka i bjelanjka u jajima.
Ključne riječi
toplinske značajke jaja; toplinska efuzivnost; koeficijent upijanja topline; fotopiroelektrična metoda
Hrčak ID:
86929
URI
Datum izdavanja:
14.9.2012.
Posjeta: 2.082 *