Izvorni znanstveni članak
Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na izolaciju polifenola kadulje (Salvia officinalis L.)
Verica Dragović-Uzelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivona Elez Garofulić
orcid.org/0000-0001-5817-161X
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Marijana Jukić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Marija Penić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Maja Dent
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Da bi se odredili optimalni uvjeti ekstrakcije polifenola iz kadulje, ispitan je utjecaj otapala (voda, 30 %-tna vodena otopina etanola i 30 %-tna vodena otopina acetona), vremena ekstrakcije (3, 5, 7, 9 i 11 min) i snage mikrovalova (500, 600 i 700 W) na sastav i koncentraciju fenolnih spojeva tijekom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE). Optimirana MAE metoda je zatim uspoređena s konvencionalnom metodom ekstrakcije (CE). Na temelju količine ukupnih fenola odabrani su optimalni uvjeti snage mikrovalova od 500 W i vremena ekstrakcije od 9 min pri kojima je ekstrahirana veća količina fenolnih spojeva u usporedbi s CE. Etanol i aceton bili su podjednako učinkovita otapala s većom djelotvornošću ekstrakcije od vode. Primjenom HPLC UV/PDA identificirano je četrnaest fenolnih spojeva (derivati kafeinske i ružmarinske kiseline, glikozidi luteolina i apigenina) i to najveći udjeli ružmarinske kiseline i glikozida luteolina. Svih pojedinačnih fenolnih spojeva bilo je više u ekstraktima dobivenim MAE metodom.
Ključne riječi
kadulja; fenolni spojevi; konvencionalna ekstrakcija; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima
Hrčak ID:
86933
URI
Datum izdavanja:
14.9.2012.
Posjeta: 3.545 *