Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.5559/di.21.3.08

Izražavanje uzgojem i kuhanjem hrane: "kreativna" potrošnja hrane

Luka ZEVNIK ; Fakultet društvenih znanosti, Ljubljana


Puni tekst: engleski pdf 175 Kb

str. 753-769

preuzimanja: 1.491

citiraj


Sažetak

Ovaj rad primjenjuje Campbellovu teoriju "kreativne" potrošnje (2005.) na suvremenu kulturu hrane. U njemu se tvrdi da se osim kuhanja i pripreme hrane i neki oblici vlastita uzgoja hrane mogu smatrati "kreativnom" potrošnjom hrane. Pokušavaju se zapravo utvrditi uvjeti i mogući motivi za obje vrste "kreativne" potrošnje hrane koji mogu rasvijetliti društvene, simboličke, izražajne i ekonomske posebnosti novih oblika bavljenja hranom i pomoći opisati kako se oni razlikuju od svojih tradicionalnih obrazaca. Naposljetku, ali ne i manje važno, u radu se tvrdi da nam u onoj mjeri u kojoj su kreativne aktivnosti po definiciji uvijek aktivnosti slobodna vremena, i primjena pojma "kreativne" potrošnje na kulturu hrane također može pružiti bolje razumijevanje kuhanja i vlastita uzgoja hrane kao aktivnosti slobodna vremena.

Ključne riječi

kultura hrane; "kreativni" potrošač; "kreativna" potrošnja hrane; (samo)izražavanje; kuhanje; domaći uzgoj hrane

Hrčak ID:

90297

URI

https://hrcak.srce.hr/90297

Datum izdavanja:

18.10.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.034 *