Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Europski sud za ljudska prava: Odluka o dopuštenosti zahtjeva 33244/02, slučaj Nikola Gavella protiv Republike Hrvatske

Lea Radaković


Puni tekst: hrvatski pdf 54 Kb

str. 189-196

preuzimanja: 2.538

citiraj


Sažetak

Podnositelj zahtjeva, Nikola Gavella, hrvatski državljanin rođen u Zagrebu 1937. godine, podnio je zahtjev protiv Republike Hrvatske Europskom sudu za ljudska prava. Njegov zahtjev temelji se na sljedećim činjenicama.
Dana 1. siječnja 1997. godine stupio je na snagu Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (Zakon o denacionalizaciji).
Na temelju članka 22. Zakona o denacionalizaciji, nacionalizirani stanovi na kojima su treće osobe stekle stanarsko pravo nisu trebali biti vraćeni svojim bivšim vlasnicima. Stanari su imali pravo kupiti stanove od Fonda za naknadu oduzete imovine („Fond“) pod povoljnim uvjetima navedenima u Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Istovremeno, bivši vlasnici ili njihovi nasljednici imali su pravo na financijsku naknadu za te stanove.
Uz to, članak 29. Zakona o denacionalizaciji propisao je da prijašnji vlasnik ima pravo prvokupa u slučaju daljnjeg pravnog raspolaganja stanom koji je otkupio stanar. U takvim je slučajevima sadašnji vlasnik (bivši stanar) trebao stan prvo ponuditi bivšem vlasniku po istoj cijeni koju je platio Fondu. Ako je bivši vlasnik prihvatio ponudu i zaključio kupoprodajni ugovor sa sadašnjim vlasnikom, tada je Fondu trebao platiti razliku između kupoprodajne cijene i iznosa prethodno primljene financijske naknade.
Na temelju članka 29., stavka 2. Zakona o denacionalizaciji bila je izvršena zabilježba prava prvokupa u zemljišnim knjigama na osnovi obvezatne klauzule koju je trebalo unijeti u svaki kupoprodajni ugovor zaključen između stanara i Fonda.

Ključne riječi

Europski sud za ljudska prava; Zakon o denacionalizaciji; stanarsko pravo

Hrčak ID:

8790

URI

https://hrcak.srce.hr/8790

Datum izdavanja:

19.12.2006.

Posjeta: 4.843 *