Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DJELOVANJE DODAVANJA ATRIPLEX HALIMUSA SA SALVIOM OFFICINALIS ILI ROSMARINUSOM OFFICINALIS NA IN VITRO PROBAVLJIVOST SUHE TVARI

Ibrahim S. Milad ; Omer Al-Mukhtar University, Faculty of Agriculture, E-Bieda, Libya
Fowad Akraim orcid id orcid.org/0000-0002-7293-2419 ; Faculty of Agriculture, Omar Al-Mukhtar University, Libya
A. Al - Zahaff


Puni tekst: engleski pdf 84 Kb

str. 220-225

preuzimanja: 331

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno radi proučavanja djelovanja dodavanja Atriplex halimusa sa suhim prahom aromatičnog bilja na in vitro probavljivost suhe tvari. 400+- 5 mg uzoraka suhog Atriplexa inkubirano je 12 ili 24 sata s puferiranom tekućinom iz buraga ovce i nadopunjeno sa 100 mg Salvie officinalis ili Rosmarinusa officinalis. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je in vitro probavljivost suhe tvari A. halimus bila 48,4% odnosno 58,9% nakon inkubiranja 12 odnosno 24 sata. Rezultat dodavanja S. officinalis bilo je znatno smanjenje (P<0.05) in vitro DMD-a (44,7 i 51,6%) Isti je trend primijećen dodavanjem R. officinalis uzorcima A. halimusa (44,8 i 53,2 %). Prema tome, izgleda da dodaci upotrijebljeni u ovom istraživanju mogu negativno djelovati na in vitro probavljivost suhe tvari A. halimusa.

Ključne riječi

Atriplex halimus; aromatično bilje; in vitro probavljivost suhe tvari

Hrčak ID:

92966

URI

https://hrcak.srce.hr/92966

Datum izdavanja:

20.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 937 *