Stručni rad
Mlijeko i mliječni proizvodi kao hrana sa zdravstvenim zaštitnim učinkom
Nataša Jan
; The Slovenian Heart Foundation, Dunajska 65, 1000 Ljubljana
Sažetak
Slovenska fondacija srca dodjeljuje zaštitni znak "Štiti zdravlje" koji ima karakteristične naljepnice oblika srca ispod kojeg se nalazi natpis "Štiti zdravlje" kao i povoljna svojstva proizvoda (opis proizvoda). Zaštitni znak se dodjeljuje odgovarajućim prehrambenim proizvodima -zaštitna hrana i odgovarajućim jelovnicima u restoranima - zaštitni jelovnici. Medu najvažnijim rizičnim čimbenicima u nastajanju civilizacijskih bolesti, gdje dominiraju bolesti srca i krvnih žila, bez sumnje pripada i nezdrava prehrana. Međutim uvijek postoji mogućnost edukacije ljudi o tome kako odabrati zdravu hranu i stimulirati prehrambenu industriju da proizvodi više zdrave hrane - zaštitne hrane. Dodjela zaštitnog znaka može postati dobar putokaz u tom smislu. Među mliječnim proizvodima može se naći veliki broj onih s zaštitnom funkcijom. To su mlijeko i mliječni proizvodi dobiveni od obranog mlijeka. Kao i drugi prehrambeni proizvodi i oni moraju udovoljavati zahtjevima propisanim smjernicama svjetske zdravstvene organizacije. Ti zahtjevi uključuju sljedeće parametre: količinu masnoće, zasićenost masnih kiselina, kolesterol, sol, šećer, vlakna, energetsku vrijednost. Zdravstveno ispravni mliječni proizvodi određuju se na osnovi niskog udjela masnoće, zasićenih masnih kiselina, kolesterola i niske energijske vrijednosti. Nezavisna komisija određuje pogodnost prehrambenog proizvoda za dodjelom prava na korištenje zaštitnog znaka "Štiti zdravlje".
Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; zdravstveno-zaštitni učinak
Hrčak ID:
93088
URI
Datum izdavanja:
15.3.2000.
Posjeta: 1.565 *