Pregledni rad
Kvaliteta plodova trešanja (Prunus avium L.)
Tomislav Jemrić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Na kvalitetu plodova utječu sljedeći čimbenici: sorta, podloga, ekološki uvjeti (klima i tlo), agrotehnika pomotehika, primjena regulatora rasta, napad bolesti i štetočinja, način berbe i skla-dištenje. Postoji i čitav niz čimbenika koji se teško mogu kontrolirati, a odražavaju utjecaj na kvalitetu plodova trešanja. Različitim pomo i agrotehničkim zahvatima kvalitetu možemo poboljšati, ali i pogoršati, pa o tome treba strogo voditi računa. Proizvodnju trešanja uvijek treba smjestiti u klimatski i edafski najpovoljnijim područjima. Za svako područje treba odrediti kvalitetan sortiment i tehnologiju kako bi se postigla optimalna kvaliteta uz najniže troškove.
Ključne riječi
trešnja; kvaliteta plodova; sorta; podloga; ekološki uvjeti; reljef; agrotehnika; pomotehnika; bolest; štetočinja; berba; skladištenje
Hrčak ID:
93309
URI
Datum izdavanja:
25.12.1996.
Posjeta: 2.489 *