Stručni rad
Antimikrobno i antimutageno djelovanje probiotika
Ljerka Gregurek
orcid.org/0000-0003-4711-0971
; PROBIOTIK d.o.o., 10000 Zagreb
Sažetak
Pojavom, antibiotik-rezistentnih bakterija, koncept probiotika kao prirodnog načina sprječavanja rasta patogenih bakterija postaje vrlo zanimljiv. Probiotici su definirani kao živi mikrobni dodatak hrani koji osigurava povoljan učinak na domaćina, te poboljšava ravnotežu mikroflore njegovog probavnog sustava. U humanoj prehrani najčešće se kao probiotici koriste bakterije Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum. Bifidobacterium longum i kvasac Saccharomyces boulardii. Probiotici proizvode organske kiseline od kojih su octena, mliječna i pirogrožđana u najvećoj količini. Neki istraživači vjeruju da je mliječna kiselina jedina značajna antimikrobna tvar. Prikazana je antimutagena aktivnost octene, maslačne, mliječne i pirogrožđane kiseline koje proizvode probiotici, prema 8 mutagenih ili promutagenih tvari.
Ključne riječi
probiotici; antimikrobna aktivnost; antimutagena aktivnost
Hrčak ID:
93481
URI
Datum izdavanja:
12.12.1999.
Posjeta: 2.634 *