Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

NOVI LIBURNSKI CIPUSI IZ ASERIJE

Ivo Fadić ; Arheološki muzej Zadar


Puni tekst: hrvatski pdf 14.217 Kb

str. 97-129

preuzimanja: 1.085

citiraj


Sažetak

Do sada su pronađena 83 cipusa koji u Liburniji čine jednu specifičnu kategoriju nadgrobnih spomenika sepulkralne namjene. Unutar te spomeničke kategorije izdvojene su tri samosvojne skupine, i četvrta s miješanim tektoničkim i stilsko-dekorativnim karakteristikama. To su: aserijatska skupina (49 cipusa), zadarska (18 cipusa) i krčka skupina (9 cipusa), te skupina osobitih svojstava (7 cipusa). Ovom korpusu liburnskih nadgrobnih spomenika - tzv. liburnskih cipusa s novim arheološkim istraživanjima Aserije (1998. - 2002.) treba pridodati još 15 novih primjeraka. Novim nalazima, bez većih ulomaka kalota, taj broj povećan je na 98 cjelovitih ili cjelovitijih primjeraka.
U ovom radu dana je tektonička i stilsko-dekorativna analiza novih nalaza liburnskih nadgrobnih cipusa iz Aserije. Izvršena je epigrafička, odnosno onomastička i paleografska analiza spomenika. Na taj je način ustanovljeno da 13 spomenika pripada aserijatskoj skupini, a dva skupini osobitih svojstava. Po sadašnjem stanju istraženosti aserijatska je skupina najzastupljenija u odnosu na
ostale skupine. Njoj ukupno pripadaju 62 nalaza (zadarskoj 18, krčkoj i onoj osobitih svojstava 9), odnosno 63,2%. S druge strane od ukupnog broja cipusa s aserijatskim svojstvima, a njih je 62, u samoj Aseriji pronađena su 42 cipusa (+ dva osobitih svojstava). To znači da je Aserija dala 67,7% cipusa aserijatske skupine. Time je još jednom potvrđena opravdanost imena cijele samosvojne skupine.
Stilsko-dekorativna, tektonička, epigrafičko-onomastička i paleografska analiza spomenika pruža dovoljno elemenata za njihovu dataciju u drugu polovicu 1. ili u 2. stoljeće po Kristu, odnosno pretežito u drugu polovcu 1. i drugu polovicu 2. stoljeća. S druge strane, onomastička analiza i dalje ne pruža elemente o etničkoj pripadnosti osoba koje se javljaju na natpisima liburnskih nadgrobnih spomenika – tzv. liburnskih cipusa.

Ključne riječi

LIBURNSKI CIPUSI; ASERIJA

Hrčak ID:

9018

URI

https://hrcak.srce.hr/9018

Datum izdavanja:

26.2.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.389 *