Stručni rad
Antitumorsko djelovanje fermentiranih mliječnih proizvoda
Marija Strnad
; Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta, Zagreb
Vladimir Babuš
Sažetak
Specifične kulture bakterija mliječne kiseline koje se upotrebljavaju u fermentaciji mlijeka, pripadaju, prema nekim istraživanjima, u antimutagene i antikarcinogene tvari. U svjetlu tih istraživanja razmatra se uloga jogurta, maslaca i sira. Naime, postoji bazični odnos između intestinalnih bakterija, njihovih metaboličkih proizvoda te prehrane i zdravlja. U eksperimentima je utvrđena smanjena aktivnost fekalnih enzima koji proizvode karcinogene u osoba koje su dobivale kulture laktobacila. Studije "in vitro" humanih limfocita pokazale su da laktobacili stimuliraju lokalni i sistemski imuni sustav, a neke kulture imaju i antioksidativna svojstva. Fermentirani mliječni proizvodi znatno pridonose i unosu kalcija u organizam. Pri tome kalcij, odnosno kalcijev fosfat veže slobodne masne i žučne kiseline pa tako smanjuje učinke toksičnih doza na epitelne stanice crijeva i njihovu proliferaciju. Znatno smanjenje rizika za rak debelog crijeva pri konzumiranju fermentiranih mliječnih proizvoda nađeno je u nekim američkim istraživanjima, ali ne i u istraživanjima u Nizozemskoj. Ta se razlika u rezultatima objašnjava razlikama u primijenjenim bakterijskim kulturama. Smanjeni rizik za rak dojke i rak egzokrinog pankreasa također se povezuje s konzumiranjem fermentiranih mliječnih proizvoda.
Ključne riječi
fermentirani mliječni proizvodi; rak
Hrčak ID:
94918
URI
Datum izdavanja:
4.9.1997.
Posjeta: 2.558 *