Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Antitumorsko djelovanje fermentiranih mliječnih proizvoda

Marija Strnad ; Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta, Zagreb
Vladimir Babuš


Puni tekst: hrvatski pdf 1.038 Kb

str. 201-207

preuzimanja: 1.562

citiraj


Sažetak

Specifične kulture bakterija mliječne kiseline koje se upotrebljavaju u fermentaciji mlijeka, pripadaju, prema nekim istraživanjima, u antimutagene i antikarcinogene tvari. U svjetlu tih istraživanja razmatra se uloga jogurta, maslaca i sira. Naime, postoji bazični odnos između intestinalnih bakterija, njihovih metaboličkih proizvoda te prehrane i zdravlja. U eksperimentima je utvrđena smanjena aktivnost fekalnih enzima koji proizvode karcinogene u osoba koje su dobivale kulture laktobacila. Studije "in vitro" humanih limfocita pokazale su da laktobacili stimuliraju lokalni i sistemski imuni sustav, a neke kulture imaju i antioksidativna svojstva. Fermentirani mliječni proizvodi znatno pridonose i unosu kalcija u organizam. Pri tome kalcij, odnosno kalcijev fosfat veže slobodne masne i žučne kiseline pa tako smanjuje učinke toksičnih doza na epitelne stanice crijeva i njihovu proliferaciju. Znatno smanjenje rizika za rak debelog crijeva pri konzumiranju fermentiranih mliječnih proizvoda nađeno je u nekim američkim istraživanjima, ali ne i u istraživanjima u Nizozemskoj. Ta se razlika u rezultatima objašnjava razlikama u primijenjenim bakterijskim kulturama. Smanjeni rizik za rak dojke i rak egzokrinog pankreasa također se povezuje s konzumiranjem fermentiranih mliječnih proizvoda.

Ključne riječi

fermentirani mliječni proizvodi; rak

Hrčak ID:

94918

URI

https://hrcak.srce.hr/94918

Datum izdavanja:

4.9.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.597 *