Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Značenje mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani - proizvodnja i potrošnja

Jasmina Lukač Havranek orcid id orcid.org/0000-0002-2653-3505 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.152 Kb

str. 253-261

preuzimanja: 2.723

citiraj


Sažetak

Mlijeko i mliječni proizvodi su sigurno hrana, o kojoj se raspravljalo više nego o bilo kojoj drugoj hrani. Diskusija je uključila sva pitanja od značenja uloge mliječne masti za zdravlje ljudi do utjecaja prerade na prehrambena svojstva mlijeka. Pažnju svakako valja posvetiti ulozi ovog proizvoda u izbalansiranoj dobroj prehrani pa tek potom raspravljati o "zaštitnoj ulozi" za zdravlje ljudi, dakle o aspektu koji traži znatno više istraživanja nego što je do sada bilo provedeno. Obrađeni su podaci o proizvodnji i potrošnji mlijeka u svijetu. Značenje mlijeka u prehrani stanovnika svijeta sigurno je veliko, a ekonomsko stimuliranje potrošnje visokovrijednih proizvoda i stalnog povećanja potrošnje sira zasigurno će ga još dugo zadržati na vrhu. .

Ključne riječi

mlijeko; prehrambena vrijednost, proizvodnja i potrošnja

Hrčak ID:

95058

URI

https://hrcak.srce.hr/95058

Datum izdavanja:

20.11.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.816 *