Izvorni znanstveni članak
Rast i aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Bacterium bifdum u retentatu obranog mlijeka i sirutke te mješavini retentata
Ljerka Kršev
Ljubica Tratnik
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Anica Borović
Sažetak
Proučavan je rast i promjene pH vrijednosti, koje svojim razvojem u retentatu obranog mlijeka s faktorom koncentracije proteina fCp = 2 i fCp = 2,5 te u mješavini retentata (fCp = 2,5) i retentata sirutke ili retentata demineralizirane sirutke uzrokuju bakterije L. Acidophilus CH-5 i B. Bifidum Bbi2- Zbog većeg puferskog kapaciteta u retentatu mlijeka potrebno je dulje trajanje inkubacije za postizanje pH 4,6. Ustanovljeno je da je dodatak 20% retentata sirutke/demineralizirane sirutke u retentat mlijeka povoljan za rast bakterije B. bifidum Bb12.
Ključne riječi
Lactobacillus acidophilus; Bacterium bifidum; retentat obranog mlijeka; retentat sirutke; mješavina retentata; rast; zakiseljavanje
Hrčak ID:
95147
URI
Datum izdavanja:
16.1.1994.
Posjeta: 1.506 *