Izvorni znanstveni članak
Kemijska bakteriološka i organoleptička svojstva voćnih napitaka od sirutke
Svetlana Jarc
Klara Pfeifer
Mirza Hadžiosmanović
; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Sažetak
U industriji sira proizvode se i ogromne količine nusproizvoda sirutke. Kako je po biološko-prehrambenoj vrijednosti bogat materijal, nastoji je se što više upotrijebiti u prehrambenoj, farmaceutskoj i kemijskoj industriji. Jedna od primjena sirutke u prehrambenoj industriji je i proizvodnja različitih napitaka. Tako je u Sloveniji, 1990., Mariborska mljekara počela proizvoditi voćne napitke na bazi sirutke. Kako se radi o novom proizvodu s komercijalnim imenom Lambada različitih okusa ovisno o dodanom voću (limun, naranča, egzotik, ananas, kivi, mango i drugih) u radu se navode rezultati istraživanja njenih organoleptičkih, kemijskih i bakterioloških svojstava. Prikazana je energetska i dijetetska vrijednost, kao i neke tržišne karakteristike i problemi prilikom plasmana tog novog proizvoda od sirutke na tržište.
Ključne riječi
sirutkin napitak s voćem - Lambada; organoleptička ocjena; energetska vrijednost; hranjive vrijednosti
Hrčak ID:
95196
URI
Datum izdavanja:
17.8.1994.
Posjeta: 1.421 *