Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Proizvodnja svježeg mekanog sira od ultrafiltriranog rekonstituiranog obranog mlijeka

Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev


Puni tekst: hrvatski pdf 1.050 Kb

str. 131-138

preuzimanja: 751

citiraj


Sažetak

U ovome je radu proučavana proizvodnja svježeg mekanog sira od ultrafiltriranog rekonstituiranog mlijeka, različito koncentriranog (1,5-2 puta). Određeno je najpovoljnije ugušćenje rekonstituiranog obranog mlijeka potrebno za proizvodnju svježeg mekanog sira sa sličnim svojstvima kao tradicionalno proizvedeni sir. Najbolja senzorska svojstva sira postignuta su preradom ultrafiltracijom rekonstituiranog obranog mlijeka koncentriranog 1,6 puta (oko 10% suhe tvari i oko 4,5% proteina).

Ključne riječi

svježi sir od obranog rekonstituiranog ultrafiltriranog mlijeka; najpovoljnije ugušćenje mlijeka za sirenje; senzorska svojstva sira od rekonstituiranog obranog mlijeka ugušćenog ultrafiltracijom

Hrčak ID:

95457

URI

https://hrcak.srce.hr/95457

Datum izdavanja:

12.5.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.664 *