Izvorni znanstveni članak
Varijacije količine suhe tvari bez masti, bjelančevina i laktoze u pasteriziranom mlijeku zagrebačkog tržišta
Neven Antunac
orcid.org/0000-0003-1084-5966
; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Silvija Miletić
Sažetak
U 120 uzoraka pasteriziranog mlijeka proizvedenog za zagrebačko tržište 1990. godine srednje su vrijednosti količina suhe tvari bez masti varirale od 8,11% do 8,44%, ukupnih bjelančevina od 2,96% do 3,16% i laktoze od 4,37% do 4,63%. Vrijednosti količina suhe tvari bez masti i bjelančevina veće su od onih određenih u razdoblju od 1974. do 1988. godine (Miletić, 1984; Antunac i Miletić, 1990). Povećanje navedenih količina suhe tvari bez masti i bjelančevina u uzorcima pasteriziranog mlijeka dozvoljava pretpostavku da se radi o standardizaciji sastojaka u mlijeku određenom za proizvodnju pasteriziranog.
Ključne riječi
pasterizirano mlijeko; količine suhe tvari bez masti, bjelančevina i laktoze; standardizacija
Hrčak ID:
95795
URI
Datum izdavanja:
6.1.1991.
Posjeta: 1.371 *