Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Varijacije količine suhe tvari bez masti, bjelančevina i laktoze u pasteriziranom mlijeku zagrebačkog tržišta

Neven Antunac orcid id orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Silvija Miletić


Puni tekst: hrvatski pdf 606 Kb

str. 3-6

preuzimanja: 454

citiraj


Sažetak

U 120 uzoraka pasteriziranog mlijeka proizvedenog za zagrebačko tržište 1990. godine srednje su vrijednosti količina suhe tvari bez masti varirale od 8,11% do 8,44%, ukupnih bjelančevina od 2,96% do 3,16% i laktoze od 4,37% do 4,63%. Vrijednosti količina suhe tvari bez masti i bjelančevina veće su od onih određenih u razdoblju od 1974. do 1988. godine (Miletić, 1984; Antunac i Miletić, 1990). Povećanje navedenih količina suhe tvari bez masti i bjelančevina u uzorcima pasteriziranog mlijeka dozvoljava pretpostavku da se radi o standardizaciji sastojaka u mlijeku određenom za proizvodnju pasteriziranog.

Ključne riječi

pasterizirano mlijeko; količine suhe tvari bez masti, bjelančevina i laktoze; standardizacija

Hrčak ID:

95795

URI

https://hrcak.srce.hr/95795

Datum izdavanja:

6.1.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.392 *