Stručni rad
Kvaliteta UHT steriliziranog mlijeka u odnosu na sirovo i pasterizirano mlijeko
Anka Popović-Vranješ
; DP Mljekara Banja Luka
Krunoslav Križan
Ghassan Altabari
; UPI RO Institut za istraživanje i razvoj, Sarajevo
Fatima Stambolić
Radenka Jovanović
Sažetak
U radu je prikazana kvaliteta UHT steriliziranog mlijeka u odnosu na sirovo i pasterizirano mlijeko, s aspekta sastojaka koji su važni za hranljivu vrijednost mlijeka. Proces UHT obrade je indirektan u sistemu Sterideal, STORC. Aseptičko punjenje punilicama AB-2 (tetra Pak i Brik Pak). Kvaliteta UHT steriliziranog mlijeka je uglavnom na nivou pasteriziranog mlijeka uz izvjestan gubitak nekih vitamina. Rezultati pokazuju najveći gubitak vitamina C. Ovaj gubitak se objašnjava načinom toplinske obrade bez odvajanja plinova, vrstom pakovanja s praznim prostorom i temperaturom čuvanja. Da bi se navedeni gubici sveli na minimum, trebalo bi u tehnološkom procesu proizvodnje UHT steriliziranog mlijeka, količinu kisika svesti na nivo ispod 1 mg/l. Za stabilnost pojedinih sastojaka i senzorskih osobina temperatura čuvanja je veoma važan faktor i ona ne bi trebala biti veća od 20 °C.
Ključne riječi
mlijeko; UHT sterilizirano; sirovo; pasterizirano
Hrčak ID:
95797
URI
Datum izdavanja:
6.1.1991.
Posjeta: 4.667 *