Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Statističke metode u kontroli kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda

Mirko Filajdić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Nada Vahčić
Vera Vojnović
Matilda Grüner
Diana Vujanić


Puni tekst: hrvatski pdf 3.361 Kb

verzije

str. 87-111

preuzimanja: 556

citiraj


Sažetak

Nakon osnivanja Analitičke sekcije na XXVIII. simpoziju mljekarske industrije 1990. godine ukazala se potreba proširenja spoznaja ili obnova znanja iz primjene statističkih metoda u interpretaciji rezultata analiza pri provjeri kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda. 1. Utvrđivanje slučajnih pogrešaka u rezultatima analiza - Prvi dio rada sadrži nekoliko praktičnih primjera utvrđivanja slučajne pogreške rezultata analiza kad se rezultati izražavaju kao kontinuirane ili diskretne veličine mjerenja. 2. Proračun slučajne pogreške rezultata analiza izraženih diskretnim veličinama - Navode se 4 numerička primjera iz analitičke prakse. Provjereno je utvrđivanje nepropusnosti materijala u koji je spremljeno pasterizirano mlijeko, utvrđivanje granica vjerojatnosti pojave škarta u slučaju kad vrijedi Poissonova i binomna razdioba. 3. Usporedba rezultata analiza sastava i kvalitete u industrijskoj preradi - U trećem se dijelu na praktičnim primjerima uspoređuju rezultati različitih analiza, rezultati analiza diskretnih veličina i određuju optimalne veličine uzoraka pri provedbi analiza

Ključne riječi

mlijeko; mliječni proizvodi; kontrola kvalitete; statističke metode

Hrčak ID:

95845

URI

https://hrcak.srce.hr/95845

Datum izdavanja:

4.4.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.301 *