Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj retentata mlijeka na randman i sastav sira feta

Marija Šćuric ; "Sirela" Industrija mliječnih proizvoda, V. Sredice 11, 43000 Bjelovar


Puni tekst: hrvatski pdf 1.941 Kb

str. 283-296

preuzimanja: 693

citiraj


Sažetak

Istraživanje utjecaja retentata na randman i sastav sira provedeno je sa ciljem da se provjeri hipoteza da se koagulacijom retentata, u odnosu na koagulaciju mlijeka, postiže bolji randman svježeg sira, te da različit tehnološki postupak ne utječe na kvalitetu sira. Za proizvodnju retentata koji se zatim prerađivao u sir feta, kao i za proizvodnju kontrolnih uzoraka sira od mlijeka, u modificiranom tradicionalnom postupku, koristilo se isto mlijeko. Pokus je proveden u industrijskim uvjetima iza 11 skupina uzoraka sira od retentata utrošeno je 6600 litara retentata, a za 11 skupina uzoraka sira od mlijeka 38500 litara mlijeka. Rezultati određivanja sastava mlijeka, retentata, uzoraka sira feta od retentata i od mlijeka, te određivanja randmana svježeg sira i ocjena kvalitete uzoraka sira 15. i 45. dana nakon proizvodnje, kao i rezultati statističke obrade tih podataka, potvrdili su hipotezu da se preradom retentata postiže bolji randman sira, a nisu potvrdili pretpostavku da kvaliteta sira proizvedenog tim postupkom nije bitno drugačija. Ocjena kvalitete uzoraka sira feta proizvedenih od retenteta bila je 45. dana nakon proizvodnje lošija od ocjena kvalitete uzoraka sira proizvedenih od mlijeka.

Ključne riječi

sir feta od retentata; sir feta od mlijeka; randman sira; sastav sira; organoleptička ocjena sira

Hrčak ID:

95954

URI

https://hrcak.srce.hr/95954

Datum izdavanja:

4.11.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.625 *