Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj genetskih varijanti kapa kazeina na koagulacijska svojstva mlijeka

Snoj A. ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Međugorac I.
Irena Rogelj
Dovč P.
Graml R.


Puni tekst: hrvatski pdf 758 Kb

str. 303-307

preuzimanja: 601

citiraj


Sažetak

Elektroforetskim razdvajanjem bjelančevina mlijeka u alkalnom škrobnom gelu identificirali smo genotip kapa kazeina za 117 krava sivosmeđe pasmine. Osim genetskih varijanata A i B, na kapa kazeinskom lokusu našli smo i varijantu C. Proučavali smo utjecaj genotipa kapa kazeina na koagulacijska svojstva mlijeka, postotak bjelančevina u mlijeku i postotak mliječne masti. Utjecaj genotipa kapa kazeina bio je visoko signifikantan na čvrstoću gruša (a30). Izračunali smo regresijske koeficijente koagulacionih svojstava r, K20 i a30 za postotak proteina u mlijeku i postotak mliječne masti.

Ključne riječi

mlijeko; svojstva; koagulacija; kapa kazein

Hrčak ID:

95957

URI

https://hrcak.srce.hr/95957

Datum izdavanja:

4.11.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.461 *