Izvorni znanstveni članak
Utjecaj postotka masti i načina zrenja na dinamiku mikroflore bijelog sira izrađenog sa polivalentnom kulturom
Marija Šutić
; Poljoprivredni fakultet, Beograd
Dragojlo Obradović
Živana Pavlović
Leposava Marinković
Vera Birovljev
Sažetak
Izvršena su ispitivanja mogućnosti primjene polivalentne kulture - Streptococcus lactis Ak-60 i Micrococcus sp. M-104 u industrijskoj proizvodnji bijelog sira sa smanjenim sadržajem masti i zrenjem u vakuum pakovanim plastičnim folijama. Sirevi su rađeni u mljekari »Srem« u Sremskoj Mitrovici iz punomasnog i obranog pasteriziranog kravljeg mlijeka sa polivalentnom kulturom, a kontrolni sirevi rađeni su sa mješavinom jogurtne i maslačne kulture. Na osnovu mikrobioloških, kemijskih i organoleptičkih osobina izrađenih sireva polivalentna kultura se može preporučiti za zrenje bijelog sira sa smanjenim procentom masti ili iz obranog mlijeka i zrenjem u vakumiranim plastičnim folijama u industrijskim uvjetima.
Ključne riječi
bijeli sir; beli sir; polivalentna kultura; postotak masti; način zrenja
Hrčak ID:
95985
URI
Datum izdavanja:
3.4.1985.
Posjeta: 1.288 *