Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj postotka masti i načina zrenja na dinamiku mikroflore bijelog sira izrađenog sa polivalentnom kulturom

Marija Šutić ; Poljoprivredni fakultet, Beograd
Dragojlo Obradović
Živana Pavlović
Leposava Marinković
Vera Birovljev


Puni tekst: hrvatski pdf 926 Kb

str. 99-106

preuzimanja: 479

citiraj


Sažetak

Izvršena su ispitivanja mogućnosti primjene polivalentne kulture - Streptococcus lactis Ak-60 i Micrococcus sp. M-104 u industrijskoj proizvodnji bijelog sira sa smanjenim sadržajem masti i zrenjem u vakuum pakovanim plastičnim folijama. Sirevi su rađeni u mljekari »Srem« u Sremskoj Mitrovici iz punomasnog i obranog pasteriziranog kravljeg mlijeka sa polivalentnom kulturom, a kontrolni sirevi rađeni su sa mješavinom jogurtne i maslačne kulture. Na osnovu mikrobioloških, kemijskih i organoleptičkih osobina izrađenih sireva polivalentna kultura se može preporučiti za zrenje bijelog sira sa smanjenim procentom masti ili iz obranog mlijeka i zrenjem u vakumiranim plastičnim folijama u industrijskim uvjetima.

Ključne riječi

bijeli sir; beli sir; polivalentna kultura; postotak masti; način zrenja

Hrčak ID:

95985

URI

https://hrcak.srce.hr/95985

Datum izdavanja:

3.4.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.288 *