Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta sladoleda i njegov značaj u ishrani

Simo Parijez ; Ujedinjena poljoprivreda, promet i industrija - Sarajevo


Puni tekst: hrvatski pdf 731 Kb

str. 156-160

preuzimanja: 808

citiraj


Sažetak

Sladoled je visokokalorična i lako probavljiva hrana, čija je proizvodnja novijeg datuma, pa se njegovom kvalitetu poklanja sve veća pažnja u nauci i praksi. Inače, sladoled je smrznuti mliječni proizvod, koji se sastoji od mliječne masti, bjelančevina, ugljičnih hidrata, stabilizatora, aroma, voća i drugih aditiva koji ovom proizvodu daju osobine kvalitete i vrste. Prema važećem Pravilniku o kvalitetu mlijeka i proizvoda od mlijeka, odnosno zavisno od sadržaja masti, šećera, voća i ukupne suhe tvari, kod nas je sladoled klasificiran u tri osnovne grupe i to: mliječni, krem i voćni sladoled.

Ključne riječi

sladoled; kvaliteta; značaj u ishrani

Hrčak ID:

96860

URI

https://hrcak.srce.hr/96860

Datum izdavanja:

2.7.1975.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.902 *