Izvorni znanstveni članak
Kvaliteta sladoleda i njegov značaj u ishrani
Simo Parijez
; Ujedinjena poljoprivreda, promet i industrija - Sarajevo
Sažetak
Sladoled je visokokalorična i lako probavljiva hrana, čija je proizvodnja novijeg datuma, pa se njegovom kvalitetu poklanja sve veća pažnja u nauci i praksi. Inače, sladoled je smrznuti mliječni proizvod, koji se sastoji od mliječne masti, bjelančevina, ugljičnih hidrata, stabilizatora, aroma, voća i drugih aditiva koji ovom proizvodu daju osobine kvalitete i vrste. Prema važećem Pravilniku o kvalitetu mlijeka i proizvoda od mlijeka, odnosno zavisno od sadržaja masti, šećera, voća i ukupne suhe tvari, kod nas je sladoled klasificiran u tri osnovne grupe i to: mliječni, krem i voćni sladoled.
Ključne riječi
sladoled; kvaliteta; značaj u ishrani
Hrčak ID:
96860
URI
Datum izdavanja:
2.7.1975.
Posjeta: 1.902 *