Stručni rad
Utjecaj inkubacionih temperatura na organoleptička svojstva autohtonih jogurtnih kultura
Dimitrije Sabadoš
; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Branka Rajšić
Sažetak
Nedvojbeno je da organoleptička svojstva namirnica »osvajaju«, zadržavaju ili odbijaju potrošača. Među mliječnim specijalitetima naših gorsko-planinskih područja, poznatim u narodu od davnine, istaknuto mjesto pripada domaćem kiselom mlijeku s termofilnim mliječno-kiselinskim bakterijama. Iste mikroorganizme primjenjuje današnja mljekarska industrija za proizvodnju jogurta, koristeći se znanstvenim spoznajama primljenim putem "školske" ili empiričke svjetske tehnologije i, naravno, mikroorganizama u jogurtnim Kulturama inozemnog porijekla.
Ključne riječi
autohtona jogurtna kultura; organoleptička svojstva; utjecaj inkubacionih temperatura
Hrčak ID:
96870
URI
Datum izdavanja:
2.9.1975.
Posjeta: 1.047 *