Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje mogućnosti proizvodnje hranjivih osvježavajućih napitaka na bazi komponenata mlijeka

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Spasenija Milanović
Dragoljub Gavarić
J. Lenđel


Puni tekst: hrvatski pdf 1.395 Kb

str. 147-157

preuzimanja: 560

citiraj


Sažetak

Sirutka kao nusproizvod mljekarske industrije, danas se koristi za dobivanje bezalkoholnih i alkoholnih napitaka, te je u svetu razrađeno mnogo postupaka, koji daju proizvode kakve tržište prihvaća. Ispitivana je proizvodnja bezalkoholnih napitaka na bazi surutke uz dodatak kašastih i bistrih koncentrata voća i kašastog koncentrata povrća (paradajza). Napitak s dodatkom kašastog koncentrata breskve dobio je najbolju organoleptičku ocjenu. Proizvedeni napitak s dodatkom paradajza pokazuje da se sirutka može uspješno kombinirati s povrćem.

Ključne riječi

mlijeko; proizvodnja osvježavajućih napitaka na bazi komponenata mlijeka

Hrčak ID:

97032

URI

https://hrcak.srce.hr/97032

Datum izdavanja:

2.5.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.359 *