Stručni rad
Uloga mikroorganizama u mljekarskoj tehnologiji
Franc Forstnerič
; Mlekarski školski centar, Kranj
Sažetak
Obrađivana je uloga tehnološki važnih mikroorganizama u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, naročito sireva. Iznesena je problematika proizvodnje i upotrebe mikrobioloških kultura u mljekarstvu, posebno uvođenja koncentriranih kultura. Prikazani su napori i kompleksnost rješavanja ove problematike. Iznesene su neke praktične metode provjeravanja biokemijske aktivnosti kultura i uključivanje računske tehnike u istraživanju prehrambenih zahtjeva mikroorganizama, njihove biokemijske aktivnosti i programiranja tehnološkog procesa u proizvodnji mliječnih proizvoda. Opisani su neki faktori koji smanjuju kvalitetu mlijeka kao podloge za uzgoj tehnološki značajnih mikroorganizama i mjere za sprečavanje takvih procesa.
Ključne riječi
mljekarska tehnologija; mikroorganizmi
Hrčak ID:
97042
URI
Datum izdavanja:
1.6.1980.
Posjeta: 2.638 *