Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka organskog selena u hrani i gladovanja na oksidativna oštećenja različitih tkiva pilića.

Jasna Aladrović ; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Blanka Beer Ljubić ; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Suzana Milinković Tur ; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sandra Plužarić ; Student of Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 168 Kb

str. 47-55

preuzimanja: 760

citiraj


Sažetak

U radu je istražen utjecaj dodatka organskog selena u hrani na lipidnu peroksidaciju i oksidaciju proteina različitih tkiva Ross 308 tovnih pilića oba spola izloženih 48-satnom gladovanju. Pilići su nasumično bili podijeljeni u kontrolnu skupinu (n = 50) hranjenu standardnom hranom za piliće i pokusnu skupinu hranjenu jednakom hranom u koju je dodano 0,3 ppm organskog selena (Sel-Plex®, Alltech, Inc., KY; n = 50). U dobi od 42 dana i nakon 48-satnog gladovanja deset životinja iz obje skupine bilo je usmrćeno te su uzeti uzorci jetre, bubrega i tankoga crijeva. U homogenatima tkiva određena je koncentracija lipidnih peroksida (LPO) i oksidiranih proteina (PCC). Koncentracija PCC u bubrezima i tankom crijevu pokusnih pilića na kraju tova bila je veća nego u kontroli (P<0,05). Nakon gladovanja, u jetri je utvrđena niža koncentracija PCC u obje grupe (P<0,05). Istovremeno, koncentracija PCC u jetri pilića bila je niža u pokusnoj skupini u odnosu na kontrolu (P<0,05). Bubrežni PCC bio je povišen nakon gladovanja kod kontrolnih pilića (P<0,05). Koncentracija LPO u bubrezima pokusnih pilića na kraju tova bila je veća nego u kontroli (P<0,05). Koncentracija LPO u bubrezima i tankom crijevu obiju skupina nakon gladovavnja se smanjila (P<0,05) dok je u jetri pokusne skupine bilapovećana (P<0,05). Rezultati istraživanja pokazuju da dodatak organskog selena u hrani uzrokuje oksidativna oštećenja u bubrezima i tankom crijevu pilića na kraju tova. Gladovanje smanjuje stupanj oksidativnih oštećenja zbog smanjenja intenziteta metabolizma.

Ključne riječi

pilići; organski selen; gladovanje; lipidna peroksidacija; oksidacija proteina

Hrčak ID:

97122

URI

https://hrcak.srce.hr/97122

Datum izdavanja:

11.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.697 *