Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Istraživanja povijesti knjige u hrvatskim časopisima u razdoblju od 2001. do 2010.

Jasna Tingle orcid id orcid.org/0000-0003-0620-7785 ; Sveučilište u Zadru, poslijediplomski studij Društvo znanja i prijenos informacija *** Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CarNet)


Puni tekst: hrvatski pdf 202 Kb

str. 1-13

preuzimanja: 522

citiraj


Sažetak

Ciljevi su rada utvrditi opseg i sadržaj hrvatske znanstvene produkcije s područja povijesti knjige, utvrditi u kojim se hrvatskim časopisima objavljuju radovi o povijesti knjige te odrediti njihovu užu tematiku i broj znanstvenika koji se tim područjem bave. Istraživanje je provedeno na uzorku od 177 radova objavljenih u 17 hrvatskih časopisa u razdoblju od 2001. do 2010. godine.
Prikupljeni podaci pokazuju da manji broj časopisa kontinuirano objavljuje radove s područja povijesti knjige, a samo jedan časopis navodi povijest knjige kao jedno od glavnih područja svog interesa. Nadalje, razvidno je da se vrlo mali broj znanstvenika kontinuirano ili povremeno bavi poviješću knjige. Tematika zastupljena u odabranim člancima reflektira raznovrsnost interesa, ali tek u manjem broju članaka ogledaju se recentni trendovi u svjetskoj povijesti knjige.
Istraživanjem nisu obuhvaćene znanstvene ili stručne monografije objavljene u istom razdoblju, kao ni zbornici radova ili kvalifikacijske radnje. Produkcija u znanstvenim i stručnim časopisima, kao temeljnim nositeljima znanstvene komunikacije, daje relevantan uzorak za rekonstrukciju zastupljenosti povijesti knjige kao teme znanstvenog istraživanja u hrvatskoj znanosti. Navedena je rekonstrukcija ujedno i temeljni znanstveni doprinos ovoga rada.

Ključne riječi

povijest knjige; znanstveni časopisi; stručni časopisi

Hrčak ID:

97450

URI

https://hrcak.srce.hr/97450

Datum izdavanja:

21.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.309 *