Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Mikrobni sastav kefirnih zrna

Tomislav Pogačić ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Sanja Šinko
Šimun Zamberlin
Dubravka Samaržija


Puni tekst: hrvatski pdf 250 Kb

str. 3-14

preuzimanja: 1.728

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 279 Kb

str. 3-14

preuzimanja: 9.793

citiraj


Sažetak

Bakterije i kvasci, a ponekad i filamentozne plijesni u kefirnim zrnima žive u složenom simbiotskom odnosu koji kefirna zrna čini jedinstvenom mikrobnom zajednicom u prirodi. Složenost i kompleksnost njihove fizičke i mikrobne strukture razlogom su što su kefirna zrna još uvijek mikrobiološki nedovoljno i nepotpuno istražena. U istraživanju mikrobnog sastava kefirnih zrna koriste se različiti mikrobiološki i molekularni pristupi. Razvojem metagenomike, bazirane na identifikaciji bez kultivacije, otvaraju se nove mogućnosti identifikacije do sada još neidentificiranih mikrobnih vrsta sadržanih u kefirnom zrnu. Do sada je identificirano preko 50 vrsta mikroorganizama prisutnih u kefirnom zrnu. U radu su prikazane do danas identificirane mikrobne vrste sadržane u kefirnim zrnima različitog podrijetla. Također, radi tehnološkog i mikrobiološkog značenja koja imaju kefirna zrna sama po sebi, u radu su detaljnije prikazani molekularni eksperimentalni pristupi koji se koriste u istraživanju njihove mikrobne bioraznolikosti.

Ključne riječi

kefir, kefirna zrna, molekularne metode, mikrobne vrste

Hrčak ID:

98224

URI

https://hrcak.srce.hr/98224

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 13.175 *