Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj prehrane i prehrambenih navika na karijes

Ljiljana Valentak ; Dom zdravlja “Trešnjevka”, Zagreb, Hrvatska
Dora Najžar-Fleger ; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zdravko Rajić ; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 8.532 Kb

str. 41-46

preuzimanja: 1.523

citiraj


Sažetak

Prehrana, prehrambene navike i radna okolina dio su ekoloških faktora koji utječu na dentalno zdravlje. Da bi se dobio uvid u dentalni morbiditet i eventualne razlike u frekvenciji i proširenosti karijesa, izvršeno je epidemiološko ispitivanje. Pregledane su tri skupine radnika: 122 radnika kanditne industrije, 121 radnik mesne i 126 radnika metalne industrije. Rezultati su prikazani međunarodno utvrđenim parametrima registracije zdravstvenog stanja zubi: KEP, KIP, KIO i K1Z. Analizom podataka utvrđeno je da radnici u kanditnoj industriji imaju znatno veće vrijednosti navedenih parametara od ostalih dviju skupina ispitanika. U kanditnoj industriji KIP = 19,5 a
KIZ 64,0%; u mesnoj industriji KIP = 14,3% a KIZ 48,8%; u metalnoj
industriji KIP 11,8 a KIZ 38,3%. To se dovodi u vezu s prehrambenim navikama i radnom okolinom, a radnici u kanditnoj industriji svrstavaju se u rizičnu skupinu za dentalni morbiditet.

Ključne riječi

prehrana; prehrambene navike; karijes

Hrčak ID:

99101

URI

https://hrcak.srce.hr/99101

Datum izdavanja:

15.3.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.821 *