Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

NAKUPLJANJE TOPLOTNIH JEDINICA OD SJETVE DO FIZIOLOŠKE ZRELOSTI HIBRIDA KUKURUZA FAO SKUPINA 200-500

Zlatko Svečnjak orcid id orcid.org/0000-0001-5110-3921 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sanja Barenić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Boris Varga ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Dario Jareš ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 916 Kb

str. 25-36

preuzimanja: 640

citiraj


Sažetak

Duljina vegetacije kukuruza izražena pomoću toplotnih jedinica najčešće
se računa od sjetve do određenog sadržaja vode u zrnu, a vrlo rijetko do
stadija fiziološke zrelosti koji se prepoznaje po pojavi „crnog sloja“ na bazi
zrna. Dosadašnja istraživanja ukazuju da se hibridi kukuruza u istom stadiju
zrelosti mogu međusobno značajno razlikovati u sadržaju vode u zrnu. Svrha
ovog istraživanja bila je utvrditi da li sustav označavanja vegetacijskih
skupina hibrida kukuruza prema sadržaju vode u zrnu odražava duljinu
vegetacije do fiziološke zrelosti izraženu kroz sumu toplotnih jedinica.
Poljski pokusi sa šest hibrida kukuruza različite skupine dozrijevanja (FAO
200-500) provedeni su u uvjetima intenzivne agrotehnike tijekom dvije
vegetacijske sezone u Maksimiru. Neznatno niži sadržaj vode u zrnu u punoj
fiziološkoj zrelosti utvrđen je u vegetacijskoj sezoni kada je tijekom kasnog
nalijevanja zrna bio izražen nedostatak oborina. Istraživani hibridi su se
međusobno značajno razlikovali za sadržaj vode u zrnu u fiziološkoj zrelosti.
U prvom dijelu vegetacije (od sjetve do svilanja) suma toplotnih jedinica je
prosječno iznosila 740, što je bilo 64 toplotnih jedinica više od one
nakupljene od svilanja do fiziološke zrelosti. Suma toplotnih jedinica od
sjetve do fiziološke zrelosti iznosila je od 1270 za hibride iz vegetacijske
skupine FAO 200 do 1490 za hibride iz najkasnijih FAO skupina. Istraživani
hibridi su se očekivano značajno razlikovali kako za broj dana vegetacije
tako i za sumu toplotnih jedinica od sjetve do svilanja i od svilanja do
fiziološke zrelosti. Međutim, hibridi registrirani u različitim vegetacijskim
skupinama nakupili su sličnu sumu toplinskih jedinica i posljedično imali
sličan broj dana vegetacije. To ukazuje da sustav označavanja FAO skupina
koji se temelji na sadržaju vode u trenutku berbe nije uvijek dovoljno
detaljan da ukaže na stvarne razlike između hibrida u duljini njihove
vegetacije do fiziološke zrelosti.

Ključne riječi

kukuruz; hibrid; duljina vegetacije; fiziološka zrelost; sadržaj vode u zrnu; toplotne jedinice to the different maturity groups (FAO 250-570). Field trials were carried out under intensive management during two growing seasons in Maksimir. Slightly lower grain moisture content at PM was found in the growing season when precipitation during the late grain filling period was lower than average. Tested hybrids differed significantly for the grain moisture content at PM. For the planting-silking period GDD averaged around 740; which was about 64 degree days more than for silking-PM period. Growing DD days from planting to PM ranged from 1270 for the hybrids from the FAO 200 group to 1490 for the late-maturing hybrids. As expected; corn hybrids of various maturity groups differed significantly for GDD and number of days from planting to silkink and from silking to PM. However; hybrids registered in different FAO groups accumulated similar GDD; and consequently; had a similar number of days from planting to PM. Therefore; corn labeling system based on grain moisture content at harvest may not satisfactory indicate the differences among hybrids for their growing period from planting to PM

Hrčak ID:

99121

URI

https://hrcak.srce.hr/99121

Datum izdavanja:

24.9.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.756 *