Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mogućnost komponiranja startera za industrijsku proizvodnju kefira

T. Miljković ; Tehnološki fakultet Leskovac
J. Petrović


Puni tekst: hrvatski pdf 706 Kb

str. 99-104

preuzimanja: 552

citiraj


Sažetak

Kod čiste kulture kefirnih zrnaca često dolazi do narušavanja (mijenjanja) mikrobiološkog sastava zato mjesto čiste kulture kefira upotrijebili smo kompoziciju čiste kulture mikroorganizama i čiste kulture kefira. Za kompoziciju startera upotrijebili smo čistu kulturu kefirnih zrnaca i čiste kulture mikroorganizama Str. lactis, Str. cremoris, Str. diacetilactis, Str. filant, Lb. casei i Lb. acidophilus. Prva kompozicija ima šest (6) varijanti, a druga deset (10). Najbolja je varijanta koja sadrži Str. filant, Str. cremoris i Str. diacetilactis 0,7% i čistu kulturu kefira 0,7% i varijanta koja sadrži Str. cremoris i Str. diacetilactis 0,2% i čiste kulture kefira 0,7%. S novom kompozicijom startera smanjena je potrebna količina čiste kulture kefira za proizvodnju kefira, ali kvaliteta gotovog proizvoda bila je ista.

Ključne riječi

kefir; industrijska proizvodnja; starter kultura

Hrčak ID:

99681

URI

https://hrcak.srce.hr/99681

Datum izdavanja:

2.4.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.551 *