Izvorni znanstveni članak
Utjecaj sastava podloge i procesnih parametara na proizvodnju izvanstanične inulinaze pomoću soja Thermomyces lanuginosus
Quang D. Nguyen
; Department of Brewing and Distilling, Faculty of Food Science, Corvinus University of Budapest, Ménesi út 45, H-1118 Budapest, Hungary
Noémi M. Sujtó
; Department of Brewing and Distilling, Faculty of Food Science, Corvinus University of Budapest, Ménesi út 45, H-1118 Budapest, Hungary
Erika Bujna
; Department of Brewing and Distilling, Faculty of Food Science, Corvinus University of Budapest, Ménesi út 45, H-1118 Budapest, Hungary
Ágoston Hoschke
; Department of Brewing and Distilling, Faculty of Food Science, Corvinus University of Budapest, Ménesi út 45, H-1118 Budapest, Hungary
Judit M. Rezessy-Szabó
; Department of Brewing and Distilling, Faculty of Food Science, Corvinus University of Budapest, Ménesi út 45, H-1118 Budapest, Hungary
Sažetak
Soj IMI 140524 odabran je između 18 sojeva Thermomyces lanuginosus za ispitivanje proizvodnje izvanstanične inulinaze. Istražen je utjecaj različitih izvora ugljika i dušika na aktivnost inulinaze, te je utvrđeno da je najbolji izvor ugljika ekstrakt čičoke, optimalnog udjela od 1,8 %, a najbolji izvor dušika pepton, optimalnog udjela od 0,6 %. Ispitan je utjecaj sastava podloge i uvjeta fermentacije na proizvodnju izvanstanične inulinaze. Dodatkom 1 %-tnog Tween 80 u podlogu poboljšano je lučenje izvanstanične inulinaze. Optimiranjem starosti i količine inokuluma u reaktoru na postolju utvrđeno je da su najoptimalniji uvjeti bili: kultura stara 40 sati i volumen inokuluma od 5 %. Početna je pH-vrijednost bila podešena na 6,5, pa daljnja kontrola pH-vrijednosti nije bila potrebna, dok je optimalno prozračivanje reaktora bilo pri 0,75 L/min, a optimalna je brzina miješanja bila 150 rpm.
Ključne riječi
inulinaza; optimiranje; termofilni soj; Thermomyces lanuginosus; metodologija odzivnih površina
Hrčak ID:
99745
URI
Datum izdavanja:
29.3.2013.
Posjeta: 1.573 *