Izvorni znanstveni članak
Kinetička i termička svojstva sirove i pročišćene β-galaktozidaze, upotrijebljenih za proizvodnju galaktooligosaharida
Anna Rafaela Cavalcante Braga
; Chemistry and Food School, Federal University of Rio Grande (FURG), BR-96201900 Rio Grande, RS, Brazil
Ana Paula Manera
; Food Engineering, University Federal of Pampa (UNIPAMPA), BR-96400000 Bagé, RS, Brazil
Joana da Costa Ores
; Chemistry and Food School, Federal University of Rio Grande (FURG), BR-96201900 Rio Grande, RS, Brazil
Luisa Sala
; Chemistry and Food School, Federal University of Rio Grande (FURG), BR-96201900 Rio Grande, RS, Brazil
Francisco Maugeri
; Faculty of Food Engineering, University of Campinas (UNICAMP), BR-13083862 Campinas, SP, Brazil
Susana Juliano Kalil
; Chemistry and Food School, Federal University of Rio Grande (FURG), BR-96201900 Rio Grande, RS, Brazil
Sažetak
β-Galaktozidaza je enzim koji katalizira hidrolizu laktoze. Primjenjuje se u prehrambenoj i mliječnoj industriji za dobivanje proizvoda sa smanjenim udjelom laktoze. U ovom su radu ispitana svojstva dvaju enzima, sirove i pročišćene β-galaktozidaze, dobivenih iz sojeva kvasca Kluyveromyces marxianus CCT 7082 i Kluyveromyces marxianus ATCC 16045. Određeni su sljedeći parametri: optimalna pH-vrijednost i temperatura, energija deaktivacije, termička stabilnost, kinetički i termodinamički parametri, te sposobnost enzima da hidrolizira laktozu i proizvede galaktooligosaharide. Pročišćavanjem su poboljšana svojstva enzima, što je vidljivo iz rezultata; pročišćeni enzimi iz oba soja imali su višu optimalnu temperaturu i niže vrijednosti Km, te veću specifičnost prema o-nitrofenil-β-D-galaktopiranozidu od sirovih enzima. Također je povećana proizvodnja galaktooligosaharida, i to za 30 % pomoću oba soja.
Ključne riječi
kinetika inaktivacije; termička svojstva; termodinamički parametri
Hrčak ID:
99746
URI
Datum izdavanja:
29.3.2013.
Posjeta: 2.933 *