Kratko priopćenje
Primjena kiselinskog hidrolizata alge Gelidium amansii u proizvodnji mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus rhamnosus
Sung-Soo Jang
; Department of Biological Functions and Engineering, Graduate School of Life Science and Systems Engineering, Kyushu Institute of Technology, 2–4 Hibikino, Wakamatsu-ku, Kitakyushu, Fukuoka 808-0196, Japan
Yoshihito Shirai
; Department of Biological Functions and Engineering, Graduate School of Life Science and Systems Engineering, Kyushu Institute of Technology, 2–4 Hibikino, Wakamatsu-ku, Kitakyushu, Fukuoka 808-0196, Japan
Motoharu Uchida
; National Research Institute of Fisheries and Environment of Inland Sea, Fisheries Research Agency, 2-17-5 Maruishi, Hatsukaichi, Hiroshima 739-0452, Japan
Minato Wakisaka
; Department of Biological Functions and Engineering, Graduate School of Life Science and Systems Engineering, Kyushu Institute of Technology, 2–4 Hibikino, Wakamatsu-ku, Kitakyushu, Fukuoka 808-0196, Japan
Sažetak
Galaktoza i glukoza su glavni monosaharidi koji nastaju saharifikacijom alge Gelidium amansii. Kiselinskom hidrolizom algi pomoću 3 %-tne otopine H2SO4 pri 140 °C tijekom 5 min dobiveno je 19,60 g/L galaktoze i 10,21 g/L glukoze. Hidrolizat alge Gelidium amansii (5 % m/V) upotrijebljen je kao podloga za proizvodnju L(+)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus rhamnosus. Najveći prinos (YP/S) mliječne kiseline, optičke čistoće od 84,54 %, bio je 42,03 %. Mliječna kiselina dobivena iz hidrolizata alge Gelidium amansii može se primijeniti za proizvodnju estera mliječne kiseline, kao što su etilni ili metilni laktat, ili kao dezinficijens pri uzgoju morskih trava.
Ključne riječi
Gelidium amansii; galaktoza; mliječno-kiselo vrenje; Lactobacillus rhamnosus; kiselinska hidroliza
Hrčak ID:
99764
URI
Datum izdavanja:
29.3.2013.
Posjeta: 2.384 *