Izvorni znanstveni članak
Utjecaj brzine hlađenja i programiranog pranja na kvalitetu mlijeka
Velimir Jovanović
; Institut za mlekarstvo, Beograd
Dušan Završnik
Peter Kokol
Sažetak
U okviru atestnog ispitivanja novog tipa opreme za hlađenje mlijeka kompletirane sa programiranim uređajem za njeno automatsko pranje (cisterna tip ZHN od 3.000 lit.) autori su, osim provjere njenih tehnoloških svojstava, pratili i njen utjecaj na bakteriološku kvalitetu mlijeka. Temperaturni režim postignut pri hlađenju mlijeka u ovoj cisterni uklapa se u rigorozne norme mljekarski razvijenih zemalja. Sprečavanje kontaminacije mlijeka za vrijeme muže i njegovo prihvaćanje u efikasno saniranu cisternu, uz brzo djelovanje niske temperature, doprinijelo je da se dobije mlijeko sa ukupnim brojem bakterija od 35.550 u 1 ml, što predstavlja takav bakteriološku kvalitetu koji može biti cilj ne samo naše, već i mljekarski razvijenijih zemalja
Ključne riječi
kvaliteta mlijeka; brzina hlađenja; programirano pranje
Hrčak ID:
99905
URI
Datum izdavanja:
3.5.1984.
Posjeta: 1.439 *