Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Brak i obitelj

Calvin B. Rock ; Andrews University, Berrien Springs, Michigan SAD


Puni tekst: hrvatski pdf 281 Kb

str. 123-152

preuzimanja: 2.659

citiraj


Sažetak

Važnost koju Biblija pridaje braku i obitelji vidi se iz činjenice da se sedam od Deset zapovijedi Božjeg moralnog zakona bavi njihovim funkcijama. To su: druga zapovijed koja govori o nastojanju roditelja da osiguraju blagostanje svojoj djeci; četvrta zapovijed koja upućuje obitelj na svetkovanje subote; peta koja od djece zahtijeva da poštuju roditelje i deseta koja zabranjuje poželjeti išta što pripada drugom domaćinstvu. Tri od preostalih šest, iako neposredno ne spominju članove obitelji, daju jasne smjernice za uređivanje obiteljskih odnosa. Sedma zapovijed zabranjuje preljub, osma krađu, dok deveta zabranjuje pogrešno prikazivanje bližnjega.
Dodatni dokaz posebnog božanskog zanimanja za brak i obitelj nalazimo u činjenici da je Krist, koji je stvorio ljudski rod (Kol 1,16) i kao veliki JA JESAM proglasio moralni Zakon pravilom ponašanja (Iv 8,58; Izl 31,14.18), iskoristio svadbu kao sredinu u kojoj će učiniti svoje prvo čudo (Iv 2,1-11). I propisom i primjerom Sveto pismo jasno pokazuje Božju brigu za dobrobit doma.
Budući da je struktura obitelji u biblijska vremena često bila izopačenje Božjeg iskonskog plana, ne možemo sve biblijske obitelji uzeti kao primjer. Moramo razlikovati apsolutne ideale božanske namjere od relativnih prilagodbi nakon pada u grijeh. Pa ipak, pojedinac koji uz molitvu proučava biblijska načela o obitelji, naći će odgovarajuće vrlo korisne smjernice.

Ključne riječi

Brak; obitelj; Biblijsko-učenje-o-braku; otac; majka; rastava-braka

Hrčak ID:

99977

URI

https://hrcak.srce.hr/99977

Datum izdavanja:

3.12.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.097 *