Izvorni znanstveni članak
Primjena proteolitičkih enzima u cilju ubrzanja zrenja Gruyerea
Marijana Carić
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Milanović
Ljiljana Kulić
Živanko Radovančev
Sažetak
Izvršena je proizvodnja sira tipa Gruyere s dodatkom komercijalnog preparata proteolitičkog enzima Novozym 257 u količini od 10 i 20 g/1000 L mlijeka prije koagulacije u cilju ubrzanja procesa zrenja. Eksperimentalni sirevi kao i kontrolni uzorak (bez dodatka proteolitičkog enzima) proizvedeni su u industrijskim uvjetima po uobičajenom tehnološkom postupku. Tokom 60 dana zrenja praćene su promjene fizičko-kemijskog sastava sireva.
Ključne riječi
sir; Gruyere; zrenje; primjena proteolitičkih enzima
Hrčak ID:
100867
URI
Datum izdavanja:
3.5.1989.
Posjeta: 1.336 *