Izvorni znanstveni članak
Fizičke i reološke osobine stearina i oleina dobivenih frakcioniranjem mliječne masti direktnim postupkom
Đ. Karlović
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
J. Turkulov
E. Dimić
V. Divjaković
Sažetak
Frakciona kristalizacija ja termomehanički postupak koji omogućuje razdvajanje triglicerida po stupnju nezasićenosti. Ovaj tehnološki postupak u industriji ulja koristi se za dobijanje raznih tipova namjenskih masti. U radu je izvršeno frakcioniranje jednog uzorka mliječne masti iz otopine tzv. direktnim postupkom. Frakciona kristalizacija rađena je u vertikalnom laboratorijskom kristalizotoru sporohodnom miješalicom (16 o/min). Rastopljena mliječna mast temperature 60 °C je kontrolirano i polagano hlađena po određenom temperaturno-vremenskom, režimu od 24, 25 i 26 °C. U toku procesa frakcioniranja iskristalizirana frakcija triglicerida s višom točkom topljenja (stearin) odvajana je od tekuće frakcije (oleina) filtracijom na vakuumu. Kristalizacija, procjena kvalitete i mogućnosti primjene dobijenih frakcija vršene su određivanjem točke kapanja, točke očvršćavanja i sadržajem čvrstih triglicerida.
Ključne riječi
mliječna mast; fizičke i reološke osobine stearina i oleina
Hrčak ID:
100869
URI
Datum izdavanja:
3.5.1989.
Posjeta: 1.712 *