Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promjene nekih fizikalno-kemijskih svojstava polučvrstih sistema za vrijeme skladištenja

Ljerka Marija Lalić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Katarina Berković


Puni tekst: hrvatski pdf 1.033 Kb

str. 283-294

preuzimanja: 477

citiraj


Sažetak

U polučvrstim sistemima tipa pudinga s okusom čokolade i vanilije, koji spadaju u grupu škrobnih gelova, određivan je utjecaj različitog udjela mase suhe tvari na kvalitetu, održivost i reološke karakteristike svježe pripravljenih uzoraka i onih koji su skladištem u hladnjaku (281 K, ( + ) 8°C). Za sve pripravljene uzorke praćeno je odvajanje faza u graduiranim cilindrima, a reološke karakteristike su određivane pomoću Brookfieldovog viskozimetra. Mjerenja su izvedena u određenim, vremenskim intervalima. Dobiveni rezultati potvrđuju da su primijenjene metode praćenja promjena u na taj način pripravljenim polučvrstim sistemima pouzdan pokazatelj promjena u kvaliteti proizvoda nastalih za vrijeme skladištenja.

Ključne riječi

skladištenje; fizikalno-kemijska svojstva; polučvrsti sistemi

Hrčak ID:

100970

URI

https://hrcak.srce.hr/100970

Datum izdavanja:

1.11.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.286 *