Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promjene sadržaja mineralne tvari Ca i P u bijenom siru u toku zrenja i čuvanja u salamuri

Ljubica Slaveska ; Farmaceutski fakultet, Skopje
Ljerka Kršev
Elizabeta Petkovska


Puni tekst: hrvatski pdf 990 Kb

str. 9-15

preuzimanja: 535

citiraj


Sažetak

U radu se pratila dinamika promjene ukupnih mineralnih tvari, mineralnih tvari bez natrijevog klorida, kalcija i fosfora u autohtonom makedonskom bijenom siru. Dinamika spomenutih komponenata pratila se u toku zrenja i čuvanja sira u salamuri u vremenu od 279 dana. Istraživanja pokazuju da se količina ukupne mineralne tvari u siru kreće od 5,00 do 17,82, mineralne tvari bez natrijevog klorida od 4,80 do 3,86 računato na 100 gr suhe tvari sira, količina kalcija od 1550 do 1500 mg, količina fosfora od 930,0 do 800,0 mg računato na 100 gr suhe tvari sira. Odnos Ca i P (Ca/P) je od 1,67 do 1,87. Podaci pokazuju da se vrijednosti ukupnih mineralnih tvari i mineralne tvari bez natrijevog klorida mijenjaju, dok su promjene vrijednosti kalcija i fosfora neznatne.

Ključne riječi

bijeni sir; zrenje; čuvanje u salamuri; mineralne tvari Ca i P

Hrčak ID:

101186

URI

https://hrcak.srce.hr/101186

Datum izdavanja:

3.1.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.401 *