Izvorni znanstveni članak
Promjene sadržaja mineralne tvari Ca i P u bijenom siru u toku zrenja i čuvanja u salamuri
Ljubica Slaveska
; Farmaceutski fakultet, Skopje
Ljerka Kršev
Elizabeta Petkovska
Sažetak
U radu se pratila dinamika promjene ukupnih mineralnih tvari, mineralnih tvari bez natrijevog klorida, kalcija i fosfora u autohtonom makedonskom bijenom siru. Dinamika spomenutih komponenata pratila se u toku zrenja i čuvanja sira u salamuri u vremenu od 279 dana. Istraživanja pokazuju da se količina ukupne mineralne tvari u siru kreće od 5,00 do 17,82, mineralne tvari bez natrijevog klorida od 4,80 do 3,86 računato na 100 gr suhe tvari sira, količina kalcija od 1550 do 1500 mg, količina fosfora od 930,0 do 800,0 mg računato na 100 gr suhe tvari sira. Odnos Ca i P (Ca/P) je od 1,67 do 1,87. Podaci pokazuju da se vrijednosti ukupnih mineralnih tvari i mineralne tvari bez natrijevog klorida mijenjaju, dok su promjene vrijednosti kalcija i fosfora neznatne.
Ključne riječi
bijeni sir; zrenje; čuvanje u salamuri; mineralne tvari Ca i P
Hrčak ID:
101186
URI
Datum izdavanja:
3.1.1988.
Posjeta: 1.415 *