Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Bohinjski mohant

Tatjana Slanovec ; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 507 Kb

str. 259-262

preuzimanja: 415

citiraj


Sažetak

Za Bohinj i njegove planine vezan je bohinjsiki sir i bohinjska albuminska skuta. Manje je poznato da se na navedenom području izrađuje i sir mohant. Navedeni proizvod bio je nekada glavni izvor bjelančevina animalnog porijekla u svakodnevnoj ishrani ovdašnjih seljaka. Izrađen iz neobranog ili djelomično obranog mlijeka predstavlja i kaloričnu namirnicu. Mohant se danas izrađuje samo u brdskim zaseocima, gdje seljaci nemaju mogućnosti direktne prodaje mlijeka, a tu i tamo može se naći u pojedinim domaćinstvima u dolini, jer predstavlja bohinjcima omiljenu namirnicu

Ključne riječi

sir; bohinjski mohant

Hrčak ID:

101428

URI

https://hrcak.srce.hr/101428

Datum izdavanja:

2.11.1974.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.391 *