Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

NAVIKE HRVATSKIH STUDENATA U POTROŠNJI BRZE HRANE

Marina Tomić orcid id orcid.org/0000-0002-4026-9173 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nina Fočić ; Prudi 23, Zagreb, Hrvatska
Božena Marijanović ; Ružić, Hrvatska
Jelena Topličanec ; Čakovec, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 953 Kb

str. 231-241

preuzimanja: 1.876

citiraj


Sažetak

Provedeno je on-line anketno ispitivanje na uzorku od 659 hrvatskih studenata o njihovim navikama vezanim uz objedovanje i potrošnju brze hrane. Rezultati istraživanja pokazuju da ispitanici najčešće konzumiraju brzu hranu nekoliko puta mjesečno (42%), uglavnom za ručak (48,7%), pri čemu najčešće odabiru pizzu (79,7%). Najvažnija obilježja brze hrane za ispitanike su okus (srednja vrijednost na Likertovoj ljestvici od 5 stupnjeva je 4,68) i miris (srednja vrijednost 4,38). Istraživanjem je utvrđena povezanost između učestalosti konzumiranja brze hrane i stručne spreme roditelja, prosječnog mjesečnog džeparca i dobi ispitanih studenata, kao i prehrambenih navika ispitanih studenata. Spol utječe na odabir pojedinih jela i namirnica brze hrane, muškarci učestalije konzumiraju hamburger, ćevape i kebab, dok žene češće jedu pomfrit. Na temelju rezultata istraživanja preporuča se edukacija studenata i njihovih roditelja o važnosti zajedničkog objedovanja u krugu obitelji, kao i o štetnom učinku učestale potrošnje brze hrane na zdravlje. Rezultati istraživanja značajni su za zdravstvene organizacije koje se svakodnevno bore protiv porasta potrošnje brze hrane među mladima, kao i za unapređenje aktivnosti u marketingu hrane.

Ključne riječi

brza hrana; studenti; potrošnja; prehrambene navike

Hrčak ID:

101578

URI

https://hrcak.srce.hr/101578

Datum izdavanja:

24.4.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.177 *