Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KAKVOĆA ULJA NA TRŽIŠTU

Lucie Rusníková ; University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, Brno, Czech Republic
Eva Straková ; University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, Brno, Czech Republic
Željko Mikulec ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 59 Kb

str. 133-138

preuzimanja: 364

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je ocijeniti kakvoću odabranih ulja na tržištu Češke Republike kontroliranjem sadržaja masnih kiselina za vrijeme uskladištenja. Rad je bio usredotočen na najviše upotrebljavana ulja u hranidbi životinja kao i ulja korištena kao dodatak hrani. Odabrana ulja repice, soje, lana i mliječne koprive kupljena su u trgovini zdrave hrane a lososovo ulje u trgovini hrane. Kontroliran je sadržaj masnih
kiselina u uljima, te promjene sastava za vrijeme skladištenja u raznim uvjetima. Masne kiseline su određene u uljima plinskom kromatografijom s detektorom ionizacije pomoću plamena (GC-FID). Pojedine masne kiseline podijeljene su u skupine:zasićene (SFA), mononezasićene (MUFA) i polinezasićene (PUFA). SFA su najčešće nađene u ulju lososa, većina PUFA bila je u lanenom ulju, a repičino
ulje sadržavalo je većinom MUFA (15,4-16,6%,77,3-77,5%,64,5-64,8%). Ulje uskladišteno u raznim uvjetima i trajanju skladištenja ne pokazuju značajne promjene u sastavu masnih kiselina. Spomenuta ulja karakteriziraju i poznata su po nekim masnim kiselinama, iako rezultati pokazuju da ona ne moraju uvijek biti u očekivanim
količinama.

Ključne riječi

masna kiselina; repica; soja; lan; mliječna kopriva; losos

Hrčak ID:

102433

URI

https://hrcak.srce.hr/102433

Datum izdavanja:

17.5.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.289 *