Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mogućnosti poboljšanja sustava zaštite od požara temeljem izmjena nekih propisa kojima je regulirano financiranje

Željko Popović ; Hrvatska vatrogasna zajednica, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.023 Kb

str. 35-44

preuzimanja: 726

citiraj


Sažetak

Često na terenu susrećemo vatrogasce koji vatrogastvo doživljavaju, prije svega, kao poziv, a ne kao posao. Posebice se to odnosi na dobrovoljne vatrogasce.
Nerijetki su slučajevi da se ti vatrogasci brinu o funkcioniranju sustava zaštite od požara više nego odgovorne osobe (načelnici općina i gradonačelnici), stoga oni sve organizacijske i financijske probleme sustava zaštite od požara doživljavaju na osobnoj razini. Bez obzira na njihovo htijenje, zbog niza objektivnih i subjektivnih okolnosti nije moguće uspostaviti takav sustav zaštite od požara koji bi zadovoljavao minimalne standarde u pogledu zaštite od požara ljudi i imovine na području jedinice lokalne samouprave.
Stanje prividne djelotvornosti sustava održava se dok se ne dogodi požar, posebice ako je u pitanju požar većih razmjera ili ako se radi o većem broju požara. Vatrogasce se tada poziva na odgovornost, ili zbog velikog broja požara (požari otvorenog prostora), ili zbog velikih šteta. Nitko ne pita da li su svi u lancu odgovornosti učinili sve kako bi sustav zaštite od požara bio učinkovit. Ili što je još važnije, da li su izvršili barem zakonom utvrđene obveze kako bi vatrogascima omogućili učinkovito djelovati na intervencijama.
Veći broj jedinica lokalne samouprave izvršava svoje, zakonom utvrđene, obveze u pogledu financiranja vatrogastva. Problemi nastaju u onim jedinicama lokalne samouprave gdje su fiskalni kapaciteti mali pa tada i postoci na temelju kojih se izdvajaju sredstva za vatrogastvo malo znače. Zbog toga bi trebalo učiniti dvije stvari. Prvo, propisati nove izvore financiranja za zaštitu od požara i samim time za vatrogastvo. Drugo, propisati određenu preraspodjelu financijskih sredstava kako bismo s viših razina vatrogasne organizacije mogli utjecati na poboljšanje sustava zaštite od požara u slabije razvijenim jedinicama lokalne samouprave. Time bismo postigli ravnomjerniji stupanj zaštite od požara na teritoriju cijele Republike Hrvatske.

Ključne riječi

Zaštita od požara; lokalna i područna samouprava; djelotvornost; financiranje

Hrčak ID:

103611

URI

https://hrcak.srce.hr/103611

Datum izdavanja:

21.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.366 *