Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

LUTEIN U HRANIDBI KOKOŠI

Goran Kerep
Zoran Škrtić
Gordana Kralik
Zlata Kralik
Ivan Križek
Manuela Grčević


Puni tekst: hrvatski pdf 87 Kb

str. 195-203

preuzimanja: 396

citiraj


Sažetak

U radu je opisan lutein, njegov utjecaj na ljudsko zdravlje, sadržaj u smjesama za nesilice te mogućnost povećanja njegova sadržaja u žumanjku jajeta. Lutein se ubraja u skupinu karotenoida i podskupinu ksantofila. Od karotena razlikuje se po tome što sadrži kisik na lancu ugljikovih atoma. Istaknut je pozitivan utjecaj luteina na zdravlje ljudi (očuvanje vida i sprečavanje nastanka različitih oblika tumora).
Upravo zbog izraženog antioksidacijskog djelovanja u novije vrijeme je poželjan u ljudskoj prehrani. U hranidbi kokoši lutein se prvenstveno koristio kao jedan od prirodnih pigmenata pomoću kojih se dobivala žuta boja žumanjka i kože tovnih pilića. Narančasta boja žumanjka rezultat je ostalih karotenoida. Mnogobrojni znanstveni radovi upućuju na mogućnost povećanja sadržaja luteina u žumanjku jajeta. Negativne
posljedice uključivanja veće količine luteina u smjese za kokoši su loš utjecaj na akumulaciju poželjnih n-3 masnih kiselina i nekih vitamina u mesu i jajima te loša konverzija iz hrane u žumanjak. Maksimalna preporučena količina luteina u smjesi je do 250 mg/kg hrane. Veće količine od navedenih nemaju više izražen učinak na akumulaciju luteina u jajima kokoši. Konzumacija jaja s većim sadržajem luteina
imala bi pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi, a proizvodnja takvih jaja osigurala veću zaradu proizvođačima.

Ključne riječi

lutein; karotenoidi; jaje; žumanjak

Hrčak ID:

103783

URI

https://hrcak.srce.hr/103783

Datum izdavanja:

3.6.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.245 *