Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja i upotreba domaćeg enzima mikrobnog podrijetla

Jožica Friedrich ; Kemijski institut "Boris Kidrič", Ljubljana
Nina Gunde-Cimerman


Puni tekst: hrvatski pdf 901 Kb

str. 9-16

preuzimanja: 921

citiraj


Sažetak

U uvodu je ukratko prikazana problematika upotrebe enzima mikrobnog podrijetla u proizvodnji sireva. U suradnji sa tvornicom lijekova "KRKA" u Novom Mestu na Kemijskom institutu "Boris Kidrič" vrše se pokusi submerzne jermentativne proizvodnje enzima mikrobnog podrijetla uz pomoć gljive Rhizomucor miehei. Prikazane su promijene enzimatskih aktivnosti u fermentacijskoj komini u toku fermentacije u laboratorijskom fermentoru. Sirovi enzimski pripravak je okarakteriziran u usporedbi sa domaćim, i uvoznim telećim sirilom i sa mikrobnim pripravkom renilaza danske firme "NOVO". Domaći enzimski pripravak ima pogodne osobine za upotrebu u domaćoj sirarskoj industriji.

Ključne riječi

enzim mikrobnog podrijetla; proizvodnja; upotreba

Hrčak ID:

104605

URI

https://hrcak.srce.hr/104605

Datum izdavanja:

2.1.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.761 *