Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja i upotreba domaćeg enzima mikrobnog podrijetla
Jožica Friedrich
; Kemijski institut "Boris Kidrič", Ljubljana
Nina Gunde-Cimerman
Sažetak
U uvodu je ukratko prikazana problematika upotrebe enzima mikrobnog podrijetla u proizvodnji sireva. U suradnji sa tvornicom lijekova "KRKA" u Novom Mestu na Kemijskom institutu "Boris Kidrič" vrše se pokusi submerzne jermentativne proizvodnje enzima mikrobnog podrijetla uz pomoć gljive Rhizomucor miehei. Prikazane su promijene enzimatskih aktivnosti u fermentacijskoj komini u toku fermentacije u laboratorijskom fermentoru. Sirovi enzimski pripravak je okarakteriziran u usporedbi sa domaćim, i uvoznim telećim sirilom i sa mikrobnim pripravkom renilaza danske firme "NOVO". Domaći enzimski pripravak ima pogodne osobine za upotrebu u domaćoj sirarskoj industriji.
Ključne riječi
enzim mikrobnog podrijetla; proizvodnja; upotreba
Hrčak ID:
104605
URI
Datum izdavanja:
2.1.1987.
Posjeta: 1.761 *