Stručni rad
Određivanje aktivnosti vode (aw) u siru krioskopskom metodom
Vlastislav Bohač
; Malšice u T. CSSR
Josip Prohaska
Sažetak
U radu je opisana krioskopska metoda mjerenja aktivnosti vode u sirevima. Budući da se svaki mikroorganizam, može razvijati samo u određenim granicama aktivnosti vode, pristupačne metode mjerenja aktivnosti vode s dostupnim uređajima vrijedne su pažnje. Osnovni element uređaja za mjerenje aktivnosti vode tom metodom je diferencijalni termopar Fe-Ko. Jedan kraj termopara uboden je u sir kojem se mjeri aktivnost vode, a drugi u smjesu voda-led. Termopar je priključen na linijski kompenzacijski uređaj za mjerenje i registraciju fizikalnih veličina koje se mogu prikazati kao standardni strujni signal u mA. Opisanom metodom određivana je aktivnost vode u sirevima proizvedenim iz iste sirovine uz različiti sadržaj vode i m,asti u siru, određivan je utjecaj soli za topljenje na vrijednost aktivnosti vode u siru i dr. Krioskopska metoda mjerenja aktivnosti vode pokazala se kao dobra metoda kontrole koja uspješno prati proizvodnju.
Ključne riječi
sir; aktivnosti vode; krioskopska metoda
Hrčak ID:
104606
URI
Datum izdavanja:
2.1.1987.
Posjeta: 2.021 *