Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Istraživanje mogućnosti primjene gliceridnog premaza za zaštitu površine sira

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Milanović
Ljiljana Kulić
Mirjana Radulović


Puni tekst: hrvatski pdf 1.168 Kb

str. 323-330

preuzimanja: 505

citiraj


Sažetak

Intenzivnoj proizvodnji sira doprinio je i prodor suvremenih metoda za zaštitu i negu površine sireva tokom zrenja i skladištenja, kao što su: PVC (polivinilklorid) i PVDC (polivinildenklorid) folije pod vakuumom, premazivanje površine sireva različitim plastičnim premazima i dr. Skoro sva sredstva zaštite koja se kod nas koriste uvozna su ili su proizvedena na bazi uvoznih komponenata. Stalni porast cijena i ograničenje uvoza potakli su istraživački rad na tom polju (Carić i sar., 1985.). Pored određenih fizičko-kemijskih karakteristika koje mora da posjeduje kvalitetni zaštitni materijal, od velikog je značaja njegovo ponašanje u uvjetima u kojima se odvija proces zrenja sira. Stoga je cilj ovog rada bio da se utvrdi utjecaj različitog načina zaštite na tok i intenzitet zrenja trapista u toku 45 dana. Pri tome su upotrijebljeni sljedeći zaštitni materijali: PVDC folija, acetilirani gliceridni premaz, acetilirani gliceridni premazi s dodatkom 10 i 30 % plastičnog premaza, Mowilitha.

Ključne riječi

sir; zaštita površine sira; gliceridni premaz

Hrčak ID:

105062

URI

https://hrcak.srce.hr/105062

Datum izdavanja:

1.11.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.268 *