Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Klinička iskustva s upotrebom kompozitnih materijala

Juraj Hraste ; OOUR Stomatološka zaštita Stomatološka poliklinika, Rijeka, Jugoslavija


Puni tekst: hrvatski pdf 5.351 Kb

str. 117-122

preuzimanja: 574

citiraj


Sažetak

Sve veća primjena kompozitnih materijala u stomatološkoj praksi dovodi terapeuta u situaciju, da se vrlo teško odlučuje u njihovu izboru i kliničkoj primjeni. Stoga autor, nakon analize dobrih i loših svojstava kompozitnih materijala, preporuča da prije upotrebe razmislimo o sljedećem:
1. na koji način treba izvršiti izbor kompozitnih materijala s obzirom na sastav, svojstva, indikacije i pripremne procedure pri aplikaciji,
2. kakav postupak treba da bude i na što treba obratiti pažnju pri kliničkoj primjeni kompozitnih materijala prilikom indikacija u različitim stomatološkim disciplinama,
3. treba uočiti eventualne nedostatke, koji se javljaju u vrijeme i osobito nakon aplikacije kom­pozitnih materijala na zubima.
Na temelju vlastitog iskustva, autor daje prednost kompozitnim materijalima, koji su dozirani u kapsulama, neograničenog trajanja te imaju povoljnu cijenu (Compocap) uz ostala povoljna svojstva, a ne isključuje upotrebu i drugih vrsti uz pridržavanje strogih indikacija, vodeći računa o svim dobrim i lošim svojstvima materijala.

Ključne riječi

Hrčak ID:

106718

URI

https://hrcak.srce.hr/106718

Datum izdavanja:

15.9.1976.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.226 *