Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PERCEPCIJA O HACCP NORMAMA I RAZINA KVALITETE IMPLEMENTACIJE HACCP-A U STRUCI

Mirko Bošnjak


Puni tekst: hrvatski pdf 474 Kb

str. 95-118

preuzimanja: 568

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 474 Kb

str. 95-118

preuzimanja: 866

citiraj


Sažetak

U okviru obrazovnog programa VPŠ
Utilus provode se obavezne studentske radionice
istraživanja pojava i fenomena u struci, koje imaju
za cilj istražiti i ukazati na trendove u stručnom
okruženju, a koji su u direktnoj ili neposrednoj
povezanosti s razinom kvalitete usluge.
Prezentiranje rezultata istraživanja studentima
podiže kvalitetu obrazovnog programa, a može
biti od velike koristi nadležnim institucijama
države u svrhu donošenja adekvatnih mjera
i odluka. Istraživanje koje je provedeno na
reprezentativnom uzorku od 53 poslovna subjekta
koji se bave ugostiteljsko-turističkom djelatnošću
pokušava dobiti odgovore na pitanja:
Koji problemi u poslovnoj praksi otežavaju
proces implementacije HACCP normi u RH?
Kako se stručno osoblje odnosi prema
poštivanju zakonskih odredaba u svezi primjene
HACCP-a?
Odnos poslovnih subjekata prema upravljanju
rizicima u poslovanju s hranom prema modelu
ISO 22000.
Kvaliteta primjene normi ISO 22000 kao okvira
za usklađivanje različitih normi (ISO 9001 i ISO14001) i standarda u jednu globalnu normu koja
je primjenjiva na sve izravne i neizravne sudionike
u lancu prehrane, pa stoga i u ugostiteljskoturističkim
objektima, jedan je od ključnih
preduvjeta koji osiguravaju visoku kvalitetu usluge.
Norma ISO 22000 obuhvaća sljedeće:
Zahtjeve za preduvjetne programe, kao što su
dobra proizvođačka i higijenska praksa;
Zahtjev za primjenu HACCP plana;
Zahtjev za implementaciju sustava upravljanja
rizicima prema HACCP normama.
Ova će norma tvrtkama koje žele dobrovoljno
prihvatiti i certificirati svoje operacije u skladu
s njezinim odredbama omogućiti učinkovito
uklapanje HACCP koncepta u usklađen sustav
upravljanja sigurnošću hrane.

Ključne riječi

ISO 22000; HACCP (analiza i kontrola kritičnih točaka u poslovanju); upravljanje rizicima; edukacija; CCP (kritična kontrolna točka); ocjena razine kvalitete

Hrčak ID:

107027

URI

https://hrcak.srce.hr/107027

Datum izdavanja:

11.5.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.699 *